Eten bij de kunstenaar

22, 07, 16 | Blog, Inspiratie

Voordekunst is een digitaal crowdfunding platform waar kunstprojecten op zoek zijn naar aanvullende financiering door particulieren en bedrijven. Voordekunst levert een belangrijke bijdrage aan zowel het creëren van andere inkomsten als ook aan het stimuleren van draagvlak onder het publiek. Hierbij onderzoekt Voordekunst ook de mogelijkheden om kunstenaars in interactie met hun publiek projecten verder vorm te geven. Voordekunst is uitgegroeid tot hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector.

Ik ben blij dat er platformen zoals Voordekunst bestaan in Nederland. Zij maken het mogelijk om projecten te etaleren en financieren die zonder dit platform wellicht nooit werkelijkheid zouden worden. Zo volgde en doneerde ik zelf aan Atelier NL en ook het recente project Eten bij de kunstenaar is een van mijn favorieten.

In Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign wordt voor het eerst in De Mesdag Collectie de vrouw achter de beroemde zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) in de schijnwerpers gezet: Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909).

Binnen Sientjes leven vormde eten een belangrijke rol, zowel op het doek als op het bord. De voedselstillevens die zij schilderde en de feestelijke diners die zij met haar man Hendrik Willem thuis organiseerde, vormen het uitgangspunt van deze tentoonstelling.

In de tentoonstelling wordt gekeken naar hoe Sientje en Hendrik Willem aten (de menukaart van het diner ter ere van Sientje’s 70ste verjaardag zal te zien zijn), hoe voedsel terugkomt in het werk van Sientje en in de kunstverzameling van het echtpaar.

Hier tegenover wordt hedendaagse kunst getoond waarin voedsel centraal staat. Hedendaagse kunstenaars interpreteren het voedselstilleven op diverse manieren en experimenteren met vraagstukken over onze eetcultuur. Door voedselstillevens uit het einde van de 19e eeuw samen te tonen met hedendaagse kunst en fooddesign, worden in de tentoonstelling Eten bij de kunstenaar de veranderingen van het voedselstilleven in de kunst van toen, nu en de toekomst zichtbaar.

Eten bij de kunstenaar is ontwikkeld door de deelnemers aan de training ‘De Kunst van het Tentoonstellen’. In deze training voor jonge creatieve professionals, georganiseerd door het Van Gogh Museum, komen alle aspecten aan bod voor het maken van een tentoonstelling.

De deelnemers aan de training lanceren bij de tentoonstelling Eten bij de kunstenaar het digitale platform www.dkvht.nl