Pizza bianca met aardappel

jun 9, 2016 | Blog, Diner, Recepten

Regelmatig maak ik thuis zelf pizza. Vooral man en kinderen zijn er dol op. En als we bezoek krijgen met kinderen in het gezelschap is het ook altijd een voltreffer.

Schaaltjes met tomaatjes, champignons, verschillende soorten charcuterie, kaasjes, uiringen, paprika en veel meer. Ze vinden het superleuk om zelf de pizza te beleggen met tomatensaus en al dat lekkers en hun eigen pizza uit de oven te zien komen. Zelf ben ik minder dol op deze pizza’s. De Pizza Bianca is meer mijn smaak.Die tomatensaus, ofwel het missen van de tomatensaus maakt voor mij het grote verschil. Gek dus eigenlijk dat ik zelf nooit een Pizza Bianca had gemaakt.

In de zomer-Foodybox van Kroon op het Werk zat een rol pizzadeeg zónder tomatensaus. Perfecte gelegenheid dus om het eindelijk eens te proberen. Het is namelijk zo eenvoudig. En wat mij betreft veel smakelijker dan de reguliere pizzaversie met tomatensaus. Proberen dus!

Ingrediënten

– portie versgemaakt pizzadeeg of rol kant-en-klaar pizzadeeg (ik gebruikte de rol van Tante Fanny)
– 1 grote aardappel, of 2 kleine
– grote bol mozzarella
– paar plakjes Parmaham
– stukje Parmezaanse kaas
– verse basilicum
– teentje knoflook
– olijfolie
– zout en peper


Bereiding

– Verwarm de oven voor op 250 graden. Schil de aardappel(s) en was ze af. Snijd ze met een mandoline, keukenmachine of kaasschaaf in flinterdunne plakjes. Spoel deze plakjes kort af en dep ze droog. Leg ze in een schaaltje en meng met olijfolie, zout en peper. Doe dit niet te ver van tevoren, anders worden de aardappelplakjes bruin en das niet zo smakelijk.
– Rol het pizzadeeg uit en leg op een bakpapiertje op je bakplaat. Knijp de knoflookteen uit in een bakje olijfolie en bestrijk de pizza met de knoflookolie.
– Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs op de pizza. ‘Pluk’ de mozzarella uit elkaar en verdeel de helft van de mozzarella over de pizza. Schuif je pizza in de oven.
– Bak 5 minuten totdat de aardappel begint te ‘drogen’ en de mozzarella smelt. – Scheur de Parmaham in grove stukken en verdeel over de pizza. Bak de pizza af in de oven. Dit duurt nog ongeveer 7 minuten, afhankelijk van je oven.
– Haal de pizza eruit als ie mooi bruin is. Verdeel dan de andere helft van de mozzarella en de basilicum over de pizza. Dan nog wat grove krullen Parmezaanse kaas erover en een drupje olijfolie. En smullen maar!

Tip: de basilicum uit eigen tuin in momenteel volop aan het uitschieten. Ik weet dat de basilicum het mooist blijft als je de steeltjes topt. Maar ik laat toch altijd een paar steeltjes doorschieten. De witte bloemetjes zijn namelijk heel lekker pittig. En het ziet er zo sierlijk uit op je pizza of salade caprese.