Salade met vijgen, Zeeuwse ham en mozzarella

Een van mijn mooiste vakantieherinneringen heeft – hoe kan het ook anders – te maken met eten. Enkele jaren geleden brachten we de zomer door bij familie van mijn vriend in Kroatië. Een land met onbeschrijfelijk mooie natuur, uitgestrekte rotskusten en kristalhelder water. Na een lange dag aan zee aten we daar ’s avonds bij de familie in de tuin, aan een lange tafel. Ja, net als in de film. Oké, toegegeven, het was een van de eerste vakanties met mijn toen nog kersverse liefde. Daardoor was alles sowieso rooskleurig en smakelijk.

Als toetje plukten we vijgen van de grote boom in de tuin. Perfect rijp, heerlijk geurend en nog warm van de zon. Die vijgen waren zo sappig en vol smaak, dat vergeet ik nooit meer. Maar helaas is het met veel vakantiesmaken toch hetzelfde. Het is vaak een tegenvaller als je het proeft op Nederlandse bodem. Net zoals een Cuba Libre in Nederland toch smaakt als een doodgewone BaCo.

Uit het vuistje en in salade
Maar, toch is dit met vijgen niet het geval. Elke keer als ik ze eet denk ik terug aan die avond in Kroatië en elke keer smaken ze gelukkig weer heerlijk. Daarom koop ik vaak grote schalen vol als ze weer op de markt liggen. En soms hebben we het geluk dat er een verse voorraad zo van de boom komt. Een Nederlandse boom dan wel. Maar net zo lekker. En na de eerste zo uit het vuistje op te eten, maak ik van de rest het liefst deze salade. Eenvoudig maar oh zo smakelijk.

Lekker erbij
Tijdens een weekend bij familie in Zeeland maakte ik deze versie met gedroogde Zeeuwse ham, van een lokale varkensboer. Net een tikje zilter en droger dan de Italiaanse en Spaanse hammen. En das in deze salade nou net extra lekker.
En ja, daar is de mozzarella weer. Vorige week vertelde ik over het begin van het zelfmaakmozzarella-avontuur, waarin in op bezoek ging bij de Stoerderij voor Brabantse buffelmelk. Of deze salade is gemaakt met eigengemaakte mozzarella houd ik nog even in spanning…

Alles eetbaar?

Oh ja, en voor wie nog steeds twijfelt of je de schil ook kunt eten, ja dat kan. Je kunt de hele vijg eten. Ik poets ‘m meestal af met een keukenpapiertje en snijd alleen het harde topje van het stokje eraf en soms het kroontje.

Recept

  • Stuk of 6 verse vijgen
  • 100 gram gedroogde ham (Serranoham, Parmaham of een lokale variant), in grove stukken
  • 1 bol mozzarella van goede kwaliteit, in grove stukken
  • Paar blaadjes basilicum, gescheurd
  • Olijfolie
  • Balsamico
  • Honing
  • Peper en zout
– Poets de vijgen voorzichtig af met een keukenpapiertje of gebruik bijvoorbeeld een champignonborstel. Verwijder (indien nodig) het harde deel van het stokje en het kroontje
– Snijd de vijgen in vieren en verdeel over een mooie schaal
– Verdeel de ham, mozzarella en basilicum over de schaal
– Klop de olijfolie, balsamico, drupje honing, peper en zout tot een dressing en verdeel over de salade
Serveer met een glas koele witte wijn op het terras en eet smakelijk!