Kikkererwtensalade met rode biet, sinaasappel en firik

22 mei 2017 | Blog, Diner, Recepten

Probeer deze zinderende salade met een citrussaus eens uit het Grote Granenboek. Werkelijk heerlijk bij halloumi van de grill.

Eens in de zoveel tijd valt er een boek op de deurmat waar ik oprecht gelukkig van wordt. Het Grote Granenboek is er zo een. Een heerlijk naslagwerk van encyclopedische omvang én smakelijk kookboek in een. Want naast de 120 fantastische graangerechten van over de hele wereld, vind je er vooral heel veel informatie over herkomst, eigenschappen en bereidingswijze van verschillende granen. En dan hebben we het niet alleen over de bekende soorten zoals quinoa (wat technisch gezien trouwens geen graansoort is), haver en gerst. Maar er komen ook onbekendere soorten voorbij zoals amarant, teff en kamut.

Pseudogranen
Vooral pseudogranen zijn de laatste tijd heel sexy. Overal ter wereld staan ze op boodschappenlijstjes en menukaarten als ‘gezonde ingrediënten’. Ze heten zo omdat ze geen grassen uit de Graminaceae-familie zijn maar zaden van planten met brede bladeren. Voorbeelden zijn quinoa, chiazaad, boekweit en amarant. Maar in de winkel staan ze meestal bij het echte graan. In dit boek zie je dat ze op dezelfde manier als granen bruikbaar zijn en er ook veel op lijken.

Recepten
De inspirerende verzameling van meer dan 120 internationale recepten omvat niet alleen klassiekers als risotto en jambalaya, maar ook ontbijtideeën en verrukkelijke bijgerechten. Daarnaast vind je er eenvoudige gerechten voor de dagelijkse maaltijd, zoals speltrisotto met mediterrane groenten, en een recept voor een typische zondagslunch met langzaam gegaard lamsvlees en bulgur. Ook aan de liefhebbers van salades is gedacht, met recepten waarin de nieuwe sterren onder de granen – bijvoorbeeld chiazaad en amarant – een belangrijke rol spelen. De zoetekauwen onder ons kunnen hun hart eveneens ophalen, want ook nagerechten en zoete hapjes zijn goed vertegenwoordigd.

Over de auteur
Ghillie James hielp haar moeder al op jonge leeftijd in de keuken van hun drukbezochte pub in Kent. Ze heeft gewerkt als food editor voor Sainsbury’s Magazine en als freelance redacteur voor delicious. magazine. Tegenwoordig runt ze het bedrijfje The Lazy Larder, dat onder meer soep, jam en pudding verkoopt aan kleine boerderijwinkels en particulieren.

Het grote granenboek
Voedzame recepten voor elke dag
Fontaine Uitgevers b.v.
Auteur(s): Ghillie James
Gebonden, € 22,95, 256 pagina’s, 2014

Samenwerken?

Op zoek naar een partner voor een foodproject? Ondersteuning nodig op het gebied van communicatie, marketing of PR? Neem gerust contact op. Zet jij de koffie, bak ik de taart.

Meer zien van mijn culinaire en culturele werk? Bekijk mijn portfolio.

advertisement

RECEPT

Op je lijstje

Voor de salade (4 personen)
1 grote of 2 kleine rode bieten
100 g firik, in driemaal ververst water gewassen
3 dl kokende bouillon of water met zout
1 eetl. olijfolie
2 sinaasappels
1 blik kikkererwten van 400 g, afgespoeld
4 bosuitjes, kleingesneden

Voor de saus
1½ eetl. wittewijnazijn
4 eetl. extra vergine olijfolie
2 theel. dijonmosterd
1 teen knoflook, uitgeperst
2 cm verse gemberwortel, geraspt
krap ½ theel. suiker
25 g bladpeterselie (alleen het blad), fijngesneden

 

Aan de slag

  • Doe de rode bieten in een pan met zo veel kokend water dat ze onderstaan. Breng het weer aan de kook en kook ze in 30-45 minuten gaar. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in stukken.
  • Doe de afgespoelde firik intussen in een pan met kokendhete vloeistof (water met zout of bouillon) en de olijfolie. Breng alles weer aan de kook en kook de firik afgedekt in 20-25 minuten gaar. Giet de korrels af en laat ze helemaal afkoelen.
  • Schil de sinaasappels en snijd boven een kom de partjes los uit hun vliezen. Vang het sap op voor de saus. Doe de kikkererwten, bosuitjes en partjes sinaasappel in een kom. Meng de ingrediënten voor de saus en overgiet de kikkererwten ermee. Voeg royaal zout en peper toe en roer het afgekoelde graan erdoor.
  • Meng grondig, breng zo nodig nog eens op smaak, voeg de stukjes biet, de partjes sinaasappel, wat olie en de rest van de peterselie toe en zet de salade op tafel.

Tip!

Firik is geroosterde groene tarwe en geeft een lekkere, volle smaak aan de salade, maar je kunt er ook heel goed een andere graansoort voor nemen die je in de kast hebt staan. Bijvoorbeeld (khorasan)tarwe, kamut, bruine rijst of bulgur.

 

MEER RECEPTEN

Homemade granola

Ook ik ben geïnfecteerd met het granola-virus. Mijn notenboer op de streekmarkt heeft bijvoorbeeld een heerlijke versie. En ook het zakje wat Yvette...

Mozzarellasoep

Gekonfijte tomaatjes Je kunt de tomaatjes voor in de soep naturel laten. Maar nóg lekkerder is om deze te konfijten in de oven. Supersimpel en zo...

Zoute aardappeltjes met mojo verde uit Lanzarote

Omdat kleine B nog net geen 5 jaar oud was, gingen we vorig jaar nog een laatste keer buiten de schoolvakanties op vakantie. We hebben nooit veel...

Pasta met brandnetelsaus

Welke veelvoorkomende planten kun je eten, waar vind je ze, wanneer oogst je ze en hoe maak je ze klaar? Hoe vind je lekkere bladplanten, bloemen,...

Portugese cataplana

In Portugal weten ze van simpele ingrediënten de heerlijkste gerechten te maken. Niet gek als je weet dat het gemiddelde inkomen daar ongeveer 4 keer zo laag ligt als in ons welvarende land. Gelukkig weten de Portugezen daar prima mee om te gaan. En dus verbouwen zij zelf hun groente, rapen ze zelf hun mosselen en schelpjes en vangen ze zelf hun vis. En maken ze heerlijke cataplana met restjes vis, vlees en groente.

Kennismaken? Vind ik leuk! Zet jij de koffie, bak ik de taart.