Zoute aardappeltjes met mojo verde uit Lanzarote

22 mei 2017 | Blog, Diner, Recepten

Omdat kleine B nog net geen 5 jaar oud was, gingen we vorig jaar nog een laatste keer buiten de schoolvakanties op vakantie. We hebben nooit veel eisen voor een bestemming. Het moet aan slechts een paar punten voldoen. 1. We willen graag ’s ochtends zonder het weerbericht te checken onze slippers en korte broek aantrekken. 2. We willen graag genieten van wat kunst en cultuur. 3. We willen lekker eten. Daarom werd de bestemming dit jaar Lanzarote!

Cesar Manrique
Lanzarote is een prachtig eiland. Een echte aanrader voor een korte voorjaars- of najaarsvakantie. Niet groot, maar genoeg te zien en te doen voor een kleine twee weken. Het hele eiland is bebouwd in de stijl van Cesar Manrique. Deze architect/kunstenaar zag in de jaren zestig dat de buureilanden Tenerife en Gran Canaria werden volgebouwd met hoge flats en afzichtelijke hotels. Hij wilde als rasechte lobbyist zijn eigen eiland Lanzarote beschermen tegen deze afschuw en schetste een droomeiland met enkel laagbouw, met enkel witte huizen en witte hotels. Dit doel heeft hij zeker behaald en daardoor is Lanzarote een groot kunstwerk, waar je overal zijn hand terugziet. Geen Costa-achtige taferelen met cement zover je kan kijken, maar lieflijke dorpjes en stadjes. En ook de toeristische attracties heeft hij onder handen genomen. Daardoor past alles bij elkaar qua stijl en vormt zo een prachtig geheel.

Vlees van de vulkaan en gevulde inktvis
En ja, het eten was heerlijk. Natuurlijk moet je de welbekende Britse pubs met sausages en de toeristische pizzeria’s vermijden. En daarom duik ik vooraf altijd in Tripadvisor om de beste tips van medereizigers te ontdekken. Zo belandden we aan tafel in Jameos del Agua (de ‘nachtclub’ met zwembad, ontworpen door Cesar Manrique) tijdens een diner dat slechts eens per week gehouden wordt. Aten we vlees dat geroosterd werd boven de hitte van een werkende vulkaan. Aten we vis recht uit de zee. En aten we gevulde inktvisjes aan de haven. En bijna overal werden de typisch Canarische zoute aardappeltjes met mojo geserveerd.

Gerimpelde aardappeltjes
Papas arrugadas betekent letterlijk gerimpelde aardappeltjes. Het is een van de meest populaire gerechten van de Canarische eilanden en wordt geserveerd met rode en/of groene saus, mojo. Het recept zou uit nood geboren zijn, bij gebrek aan zoet water kookten de Canario’s hun aardappeltjes in zout water.

Mojo
Mojo wordt geserveerd in een rode en een groene variant. De rode is meestal iets pikanter, de groene iets kruidiger en milder. De mojo rojo (rode mojo), ook wel mojo picon (pikante mojo) genoemd, gemaakt van paprika, olie, knoflook, zout, Spaanse peper, komijn, azijn en kruiden. De mojo verde (groene mojo), gemaakt van koriander of peterselie, olie, knoflook, zout en komijn. Er zijn vele verschillende varianten en iedereen maakt ze net iets anders, maar de bekendste mojos verdes zijn de mojo de cilantro (van koriander) en mojo de perejil (van peterselie).

Samenwerken?

Op zoek naar een partner voor een foodproject? Ondersteuning nodig op het gebied van communicatie, marketing of PR? Neem gerust contact op. Zet jij de koffie, bak ik de taart.

Meer zien van mijn culinaire en culturele werk? Bekijk mijn portfolio.

advertisement

RECEPT

Op je lijstje

Papas arrugadas
– 1 kilo kleine, vastkokende aardappeltjes in de schil
– 2 eetlepels grof zeezout

Mojo verde

– 1 groene paprika
– 2 teentjes knoflook
– 1 tl komijn (gemalen)
– 1 el witte wijnazijn
– bosje verse peterselie
– olijfolie
– zout naar smaak
– sneetje oud wit brood

Aan de slag

Was de ongeschilde aardappeltjes. Doe ze in een pan, voeg 1 el. zeezout toe, doe er water bij tot ze net onder staan. Kook ze in circa 15-20 min gaar. Als ze erg klein zijn, dan is 10 minuutjes genoeg. Check dat tussendoor veen door erin te prikken.
Giet het water af, en voeg de rest van het zout toe. Zet de pan terug op een heel laag vuurtje.
Schud de pan op het vuur heen en weer, totdat op de schil een dun laagje zout zit en de aardappeltjes gerimpeld zijn.

verde

Doe alle ingrediënten – behalve het brood- bij elkaar in een hoge kom en pureer met de staafmixer. Als het te dun is voeg je wat brood toe, als het te dik is voeg je wat olijfolie toe. Laat de Mojo Verde een paar uurtjes staan voor je het gebruikt, dat versterkt de smaak.

Tip!

– Gebruik aardappelen met een oude, dikke schil
– Als je van koriander houdt kun je de peterselie in de mojo eenvoudig vervangen door koriander
– Voor de Mojo Picon gebruik je rode paprika en een stukje (jalopeño)peper. Deze rode mojo is pittiger en smaakt beter bij vlees.

MEER RECEPTEN

Homemade granola

Ook ik ben geïnfecteerd met het granola-virus. Mijn notenboer op de streekmarkt heeft bijvoorbeeld een heerlijke versie. En ook het zakje wat Yvette...

Mozzarellasoep

Gekonfijte tomaatjes Je kunt de tomaatjes voor in de soep naturel laten. Maar nóg lekkerder is om deze te konfijten in de oven. Supersimpel en zo...

Kikkererwtensalade met rode biet, sinaasappel en firik

Probeer deze zinderende salade met een citrussaus eens uit het Grote Granenboek. Werkelijk heerlijk bij halloumi van de grill. Eens in de zoveel...

Pasta met brandnetelsaus

Welke veelvoorkomende planten kun je eten, waar vind je ze, wanneer oogst je ze en hoe maak je ze klaar? Hoe vind je lekkere bladplanten, bloemen,...

Portugese cataplana

In Portugal weten ze van simpele ingrediënten de heerlijkste gerechten te maken. Niet gek als je weet dat het gemiddelde inkomen daar ongeveer 4 keer zo laag ligt als in ons welvarende land. Gelukkig weten de Portugezen daar prima mee om te gaan. En dus verbouwen zij zelf hun groente, rapen ze zelf hun mosselen en schelpjes en vangen ze zelf hun vis. En maken ze heerlijke cataplana met restjes vis, vlees en groente.

Kennismaken? Vind ik leuk! Zet jij de koffie, bak ik de taart.